Monique en Ronald, eigenaren Gebr. Lambers

update – 9 april 2024

‘Door de coaching nog duidelijker ons menselijk kapitaal voor ogen’

Gebr. Lambers werd in 1962 opgericht. Dit familiebedrijf uit Emmen werd in 2011 overgenomen door de derde generatie: Ronald Gooijer en Monique Gooijer-Lambers.
“Jolanda en Teunis van de Pol van Poladvies kennen de dynamiek van een familiebedrijf als geen ander. Zij hebben ons door een aantal coaching-gesprekken nieuwe inzichten gegeven, onder andere rondom onze toekomstvisie.”

Tijdens de gesprekken zoomden Ronald en Monique onder andere in op diverse maatschappelijke én branche-ontwikkelingen. “Ons bedrijf is niet zo groot dat we een intern adviseur in vaste dienst hebben. En als echtpaar zie je elkaar op kantoor en aan de eetkamertafel: dan denk je al snel hetzelfde over dingen. Dan is het fijn om eens met iemand van buitenaf van gedachten te wisselen, mensen die een frisse blik hebben op onze organisatie. Als lid van Straatwerk Nederland kende ik Teunis en Jolanda al jaren. Doordat we geen vreemden van elkaar zijn, konden we tijdens de coaching-gesprekken direct de diepte in gaan. Voor goed advies moet je openheid van zaken willen geven en daar heb ik geen moeite mee”, aldus Ronald.

Opbrengsten zijn duidelijk

Ronald vindt het van grote meerwaarde dat Teunis de infrabranche goed kent waarin Gebr. Lambers werkzaam is. “We hebben het tijdens de gesprekken onder andere gehad over het kennisniveau en de mate waarin onze mensen zelfstandig kunnen werken. We wisten het eigenlijk al wel, maar Teunis en Jolanda hebben het duidelijk benoemd dat wij onze mensen meer verantwoordelijkheden kunnen geven. Door de coaching beseften we dat we meer menselijk kapitaal in huis hebben dan we dachten.” De opbrengsten daarvan zijn duidelijk, merken Monique en Ronald al in de praktijk: “Dat onze mensen zelfstandiger aan het werk gaan, geeft ons meer rust. Natuurlijk houden we een oogje in het zeil, maar we kunnen erop vertrouwen dat ze het goed doen. Dan kan onze tijd en aandacht ook naar andere zaken binnen het bedrijf. De medewerkers zelf pakken die nieuwe verantwoordelijkheid ook hartstikke goed op.”

Verduurzamingsvraagstuk

Ook Monique is blij met het resultaat van de coaching-gesprekken door Poladvies. “Onze medewerkers hebben ook allemaal een gesprek met Teunis en Jolanda gevoerd. De uitkomst is, zoals Ronald al benoemt, dat we nu meer naar zelfsturende teams toe kunnen werken. Het is fijn om de bevestiging te krijgen dat onze medewerkers zo goed functioneren.” Voor het ondernemersechtpaar was het de eerste keer dat ze werden begeleid door businesscoaches. Monique: “Ze hebben ons goed op weg geholpen om onze toekomstvisie nog duidelijker voor
ogen te krijgen. We gaan er zelf vervolgens mee aan de slag om dat verder in te kleden, eventueel nog met begeleiding van Jolanda en Teunis.” Monique doelt onder andere op het verduurzamingsvraagstuk, waar iedereen in de branche mee te maken krijgt. Ronald: “Dat is een moeilijk vraagstuk waar veel geld mee is gemoeid en waar veel aanpassingen voor nodig
zijn. Dat vergt de nodige kennis en inzichten, waar we misschien ook de expertise van Teunis en Jolanda bij kunnen gebruiken in de toekomst.”

Elkaar aanvullen

Dat Jolanda en Teunis als mens maar zeker ook als coach ieder hun eigen kwaliteiten hebben, was voor Monique tijdens de gesprekken duidelijk. “Ze zijn onderling verschillend, en daarin
vullen ze elkaar goed aan tijdens de coaching.” Dat was ook voor Ronald een meerwaarde: “Ze hebben elk hun eigen aanpak. Teunis zet snel de grote lijnen uit, Jolanda plaatst vervolgens hier en daar kanttekeningen en heeft voor ogen waar ook nog allemaal aan gedacht moet worden. Dat vult elkaar mooi aan, het is echt teamwork!”